30 Mart 2015 Pazartesi

ALEXA RANK TRAFİĞİ NEDİR? NE İŞE YARAR?

ALEXA


Web dünyasında uzun bir süre zaman geçirmişseniz mutlaka ” Alexa ” ismini duymuşsunuzdur. Peki bu Alexa denen şey de neyin nesi ? Ne işimize yarar ? Amacı nedir ? Hepsi yazımızın devamında….
Alexa  dünyanın en bilindik Site Bilgilendirme Şirketidir. Bu ne demek ? Dünya üzerindeki bütün web sitelerine gönderdikleri botlar ve diğer teknolojileri sayesinde bu web siteleri hakkında bilgi oluşturuyor. Elindeki bu bilgiyi de internet üzerinden herkesle paylaşıyor.  Alexa Traffic Rank dediğimiz şey de bu web sitelerini kendi aralarında sıralama sistemidir. Sıralamayı “Dünya Geneli” ve “Ülke Geneli” olmak üzere iki farklı biçimde yapıyor. Örneğin baidu.com Çin’de 1. Sıradayken dünyada 5. sırada yer almakta.
Alexa Traffic Rank , bu sıralamayı sitelerin belirli zaman aralıklarındaki trafiklerine göre yapıyor. Yani “X” sitesine bu ay 200 kişi girmişse Dünyada 800.000 sırada yer alıyorsa “Y” sitesine bu ay 500 kişi girmiş ve 700.000 sırada yer alıyor. Bir sonraki ay trafiğin değişmesine göre sıralama da o oranda değişebilir.

ALEXA’DA BULUNDUĞUM SIRA NE İŞİME YARAR ?




Alexa sıralaması sitenin hiti hakkında bize az-çok bilgi verir ancak bunlar asla elle tutulur şeyler olmadığı için çok güvenilir sayılmaz. Yani Sitem dünyada 20.000  sıradadır diye 100 bin dolara satarım gibi bir şey söylenemez. Bu sıralamayı dikkate alan bazı kişiler var. Webmaster sitelerinde bu kişilerle reklam ticareti yaparken sitenizin sıralamasına mutlaka bakarlar.
Alexa sıralamasında dünyada ilk 100.000 içine girmeyi başarırsanız , siteniz hakkında pek çok istatistiksel veriye grafik tabloları halinde erişme imkanınız doğar. Bunun dışında PRO üyeliğinizi ücretli olarak başlatarak da pek çok fonksiyonu aktif edebilirsiniz.



ALEXA RANK NASIL YÜKSELTİLEBİLİR?


Başlangıçtaki rank değeriniz milyonlarla ifade edilirken bazı methodlarla bu değeri 100,000'ler seviyesine indirebilirsiniz. Ancak bu değeri 10,000'ler ya da 1000'ler seviyesine indirmek çok zordur. Websiteleri arasındaki rekabet sizin alexa sıralamasında popüler olmanızı zorlaştıracaktır.
Bazı kaynaklar Alexa'yı hile ile kandırmak için herhangi bir yol olmadığını, bazı kaynaklar ise otomatik surf (auto-surf) ya da script yardımıyla bazı değişiklikler yapılabileceğini belirtmektedir.
Sitenizde webmaster araçları bölümü oluşturun. Böylece webmasterları sitenize çekmiş olursunuz.
Digg veta stumbleupon kullanın. Bu sitenize ziyaretçi çekmenizi sağlayacaktır.
Popüler konularınızı optimize edin. Eğer arama motorlarından sıkça ziyaretçi getiren konularınız varsa, o konu içine alexa ile ilgili eklentiler koyun.
Webmaster forumlarından trafik çekmek için banner takas ve link değişimi yapın.
Webmasterlara yönelik içerik yazın. Örneğin : SEO, Sanbox



PEKİ ALEXA RANK TRAFİĞİ PUANININ ANLAMI NEDİR?


  • Sıralama da 2 milyondan büyük bir sıralama sonucu aldıysanız sitenizin ziyaretçi sayısı “ÇOK ÇOK KÖTÜ”
  •  2 milyon ile 1 milyon arasında ise “KÖTÜ”
  •  1 Milyon ile 500 bin arasında ise “VASAT”
  •  500 bin ile 250 bin arasında ise “NORMAL”
  •  250 bin ile 100 bin arasında ise “İYİ”
  •  100 bin ile 50 bin arasında ise “ÇOK İYİ"
  •  50 bin altı “ÇOK ÇOK İYİ” olarak kabul edilebilmektedir.

 Not:  Eğer Avg. Traffic Rank: “NO DATA” ise sizden başka kimse siteyi ziyaret etmiyor demektir…



Alexa Üzerinde dünyanın en çok trafiğini alan 500 Sitesini merak ediyorsanız tıklayın: http://www.alexa.com/topsites
Türkiye’de en çok trafik alan siteler:   http://www.alexa.com/topsites/countries/TR



DMOZ NEDİR ? NASIL KAYIT OLABİLİRİM?

DMOZ NEDİR ? 


Dmoz, bugüne kadar gelmiş geçmiş en büyük açık dizin projelerinden bir tanesidir. Öncelerde Google açısından kayıt olunmanın oldukça fazla önemi var iken şuan daha çok satış aşamasında işe yarıyor.
Bünyesinde şuan için (07.09.2014) tam olarak 4,182,584 site, 1,022,825 kategori, 89,762 editör bulunduruyor. Peki Dmoz’u diğer dizinlerden farklı kılan nedir ? Öncelikle bu işte öncü sitelerden bir tanesidir, evrenseldir ve şuan pek önemi bulunmasa da bir kaç sene önce Google açısından Dmoz kayıtlı siteler güvenli olarak görülür ve sıralamalarda daha fazla yer alırdı. Ancak tabii ki bu böyle sürmedi. Dmoz’un zorunlu bir dezavantajı var oda editörlerinin gönüllü insanlardan oluşmasıdır.
Yani biraz uğraşıp Dmoz editörü olabilirsiniz. Ancak bunu fırsat bilen bazı editörler işi ticarete dökmüş, olmaması gereken şekilde yeni siteleri kabul etmiş ve Dmoz’un kalitesini düşürmüştür. Bu olaylardan sonra Google, tıpkı Alexa gibi Dmoz’un da önemini ortadan kaldırmıştır ve Dmoz’da sadece satış zamanı işe yaramaya başlamıştır.


DMOZ’A NASIL KAYIT OLUNUR ?


Öncelikle Dmoz‘a girin ve karşınıza gelen kategorilerden sitenizin ait olduğu kategoriyi seçin. Bu konuda dikkatli seçim yapmalısınız çünkü eğer olmaması gereken bir kategoride kayıt etmeye çalışırsanız Dmoz editörleri bunu kabul etmeyecektir. Bundan dolayı sitenize benzer aynı sektörde Dmoz’a kayıt olmuş bir site bulursanız bu daha garanti bir yol olacaktır o hangi kategoride ise sizde o kategoride başvuru yollayınız. Kategori seçme işini başarılı bir şekilde bitirdikten sonra sağ üstteki küçük menüde adres öner yazına basınız.
Karşımıza gelen alanda önce size uyulması gereken kurallar hakkında bilgi veriliyor. Daha sonra ise sitenizin bilgileri isteniyor. Doğru bilgiler ile boş alanları doldurunuz. Boş alanlarda en dikkat etmeniz gereken kısım Site Açıklaması kısmıdır. Buradaki bölümde sitenizi övmeyin çok güzel , alanında en iyisi gibi kelimelerden uzak durun. 20-30 Kelimelik sitenizin içeriğini özetleyen net bir yazınız.
Diğer bölümleri de kurallara uygun tamamlarsanız ve sitenizin kalitesini Dmoz editörleri farkederse Dmoz’a kayıt olamamanız için hiç bir sebep kalmaz.